Preloader

Rozelle I

description

The property is located in an area where strict Council controls govern allowable building heights and setbacks via a building envelope diagram.

Project Year:

2016 – 2019

Project Cost:

$900,000

Rozelle I

I took the unusual approach of working within the allowable envelope as a starting point, and then fine-tuning the design to ensure the owners requirements were fully met. As a result, the building presents as a single storey building to the street, but the steep roof conceals an entire second storey containing three full sized bedrooms and two bathrooms. Dormer window-like detailing provides the required ceiling heights, light and ventilation to the rooms

The building steps in time with the slope of the land, and I was able to successfully achieve a non-complying floor space ratio by demonstrating that the design still met the bulk, privacy and overshadowing Council guidelines. A north-facing landscaped light well and glass roof brings light deep into the open plan living, dining and kitchen area. Clever details such as a bar cupboard below the stairs and a secret door between the two sons’ bedrooms add the little touches that make this house a home.

Design features

Covered carport
Bespoke kitchen, joinery and bathroom design
Open plan living
Landscaped light well
Hebel Powerpanel walls

Builder: Anass Taleb
Structural engineer: NITMA Consulting
Stormwater engineer: NITMA Consulting
Landscape Design: Greenland Design
BASIX: Acclaim Town Planning
Approval path: Development Application, Inner West Council (Leichhardt)